DOSA – KRISPIG PANNKAKA PÅ RÖDA LINSER OCH RIS
7-10 st

Dosa är en slags fermenterad pannkaka som har sitt ursprung i södra Indien. Blötlagda röda linser och ris mixas till en smet som sedan får stå framme i rumstemperatur tills den blir syrlig och börjar bubbla. Syrningsprocessen gör att näringsämnena i pannkakan lättare kan tas upp av kroppen och den bidrar också till en angenämt syrlig smak och krispig konsistens.

När dosan fortfarande är varm fyller du den med en god kokoschutney på kikärter och kokosflingor. Receptet på den hittar du här nedan. Kokoschutney-scrolla

Baljväxter – smart mat för en bättre miljö

INGREDIENSER
Röda linser 1 dl
Parboiled ris 2 dl
Salt 1/2 tsk
Vatten 2 + 2 dl
Smör att steka i


SÅ GÖR DU
Skölj och blötlägg linser och ris i en stor skål med vatten. Låt dem ligga i blöt i 8-12 timmar. Skölj sedan noga genom en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Tillsätt saltet och 2 dl nytt vatten, mixa till en jämn smet. Låt smeten stå framme i rumstemperatur i 12-24 timmar. När det bubblar i smeten är den klar.

Tillsätt ytterligare 2 dl vatten och rör om. Värm en gjutjärnsstekpanna, klicka i lite smör och häll ut ett mycket tunt lager smet. Sätt lock på stekpanna och vänta tills pannkakan börjar lossna runt kanterna. Då vänder du på den steker på andra sidan. Servera omgående.

KOKOSCHUTNEY
En frisk och fräsch chutney gjord på kokos och kikärter. God som tillbehör till mesta och rolig att ställa fram på en buffé. Vi fyller våra dosas – linspannkakor med den. Det blir supergott!

Kikärterna brukar mätta på ett behagligt sätt och det är dessutom bra för miljön att äta baljväxter. Se här: Baljväxter – smart mat för en bättre miljö

Tips! Om du sparar kikärtsspadet (aquafaban) från burken så kan du använda det till att göra en god cashewmajonnäsen

INGREDIENSER
Ingefära, färsk 1 msk
Vitlök 1 klyfta
Sesamfrö, skalade 1 msk
Kikärter, kokta 1 burk
Kokosflingor 2 dl
Koriander, färsk 2 krukor
Lime (saften) 1 st
Vatten 3 dl
Salt

SÅ GÖR DU
Riv ingefära och vitlök fint. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta gott. Häll av och skölj kikärterna.

Lägg alla ingredienser förutom sesamfrö och salt i en mixer. Kör tills det blir en slät massa. Smaka av med salt och rör i de rostade sesamfröna.