Matpannkakor på kikärtsmjöl är mer matiga och mättande än pannkakor gjorda på vetemjöl. Fyll med grönsaker, romescosås, en chutney, fräst svamp eller vad du själv tycker passar bra. Bara fantasin sätter gränser.

För 4
Ingredienser

Pannkakssmet;

90 g kikärtsmjöl
1 tsk rosmarin, finhackad
1 st citron, riven, gärna på ett smalt rivjärn
½ tsk fint havssalt
¼ tsk gurkmejapulver
2,4 dl vatten
2 msk extra jungfruolivolja, samt extra till stekpannan
2 st stora ägg, lätt vispade

Gör såhär:
Ta en stor bunke och blanda samman kikärtsmjöl, rosmarin, citronskal, salt och gurkmeja.
Ta en medelstor bunke och vispa ihop vatten, olivolja och ägg. Vispa sedan ned de torra ingredienserna. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter så att mjölet får dra åt sig vätskan ordentligt.
Hetta upp en pannkakspanna med 20 cm i omkrets, eller stekpanna på medelvärme.
Kontrollera smetens konsistens. Kikärtsmjöl ger tjockare pannkakor än vetemjöl men smeten måste vara tunn nog till att sprida ut sig i pannan.
Pensla pannan med lite olivolja och häll i 60 ml av smeten. Vicka pannan så att smeten sprider ut sig. Den kommer inte att täcka hela pannan. Om smeten inte är tillräckligt tunn till att sprida ut sig, tillsätt vatten i smeten, ca 1 matsked per gång innan du testar att steka en ny pannkaka.
Stek tills ytan är full av små bubblor och botten är lätt brynt, i ca 45 sekunder. Vänd pannkakan och stek vidare i ca 10 sekunder. Lägg upp på ett fat. Upprepa med resten av smeten.